marți, 21 martie 2017

De ce de la noi?

Pentru că....produse responsabile!

(daca n-ar fi fost cacofonie, aș fi spus pentru că calitate)

Întotdeauna, când ai șansa să alegi dintre a cumpăra miere de la stupar sau din supermaket alege stuparul! Ideal ar fi să-l cunoști, să vezi ce face în stupină (să fiți prieteni sau vecini), dar merge și pe baza de recomandare.
Un client, care lucra la DSV, la prima cumparare ne-a dus mierea la laborator. S-a întors să ne felicite, să ne spună că n-a mai văzut așa miere curată de multă multă vreme și a rămas client fidel.
(Nu vă speriați la partea cu n-a mai vazut așa miere curată de mult, povestea se întâmpla în București! Îmi place să cred ca în Ardeal n-am ajuns până acolo.)

De ce stupina noastră e printre cele care oferă produse de cea mai bună calitate?

1. Amplasarea

Stupina noastră este situată in localitatea Chechiș, județul Maramureș. Pentru cei care nu ați ajuns pe aici, vă spun eu: e o zonă idilică, plină de verdeață, cu livezi întinse în jurul ei, departe de zone industriale, poluate. Albinele pot zbura 3-4 km în căutare de surse de nectar. Când în acei 3-4 km întalnești predominant livezi și grădini pentru hărnicuțele noastre e raiul pe pământ.


2. Tratamentele

Albinele noastre nu primesc antibiotic!!!  Un gram de antibiotic poate contamina mii de kilograme de miere.
Da, România este pe loc fruntaș în Uniunea Europeana la consumul de antibiotice luate după ureche, luate PREVENTIV. Și da,și unele albine primesc antibiotice preventiv. Ale noastre nu primesc nicicum, și niciodată.

3. Siropuri si alți îndulcitori (zahăr) pentru producții mari de miere cu costuri mici.

Stupii nostri merg în pastoral la rapiță, salcâm, tei, castan și floarea-soarelui. Albinele nu sunt ținute într-un singur loc și hranite cu zahăr să producă miere multă.  Nu facem sacrificii la calitate vs cantitate. Multă, puțină, câtă iese atâta vindem și dormim liniștiti noaptea, știind că e maximul calitativ, pe care îl putem oferi.

4.Mierea noastră e netratată termic

Mierea se cristalizează- zaharisește,în timp.(mai mult sau mai puțin).  Dacă se cristalizează în recipiente mari, trebuie încălzită. Prin încalzire(repetată, la temperaturi mari) își pierde proprietățile.Clienții needucați vor miere lichidă. Apicultorii au acum două motive să prepare mierea termic,(Nu toți o fac.)
Noi am învățat o lecție importantă, în momentul în care am făcut munca de chinez bătrân, transferand un butoi de 40 de kg de miere solidă, în borcane cu lingura.Horror.
Am fi putut să o încălzim dar n-am facut-o, iar pe viitor am pus-o în borcane în momentul în care era încă lichidă.

to be continued...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu